Kuchnia Zamenhofów

Kuchnia czasów Zamenhofów w formie książki i otwartych warsztatów – to jeden z pomysłów Białostockiego Towarzystwa Esperantystów na wiosnę 2017.

W ramach projektu pod roboczym tytułem Obiad u Zamenhofów zostanie opracowana i wydana dwujęzyczna (polsko-esperancka) książka kucharska zawierająca oryginalne oraz zrekonstruowane przepisy z terytorium przedwojennej Polski północno-wschodniej oraz opis sztuki kulinarnej tamtego okresu. Wybór przepisów zostanie dokonany z uwzględnieniem tych potraw, które mogły gościć na stole rodziny Zamenhofów w Białymstoku i Warszawie. Wydawnictwu towarzyszyć będą otwarte dla mieszkańców warsztaty kuchni żydowskiej.

Projekt otrzymał dofinansowanie Prezydenta Miasta Białegostoku w ramach otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych w dziedzinie kultury, sztuki, ochrony dóbr kultury i dziedzictwa narodowego.

Dodaj komentarz